Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Όλοι αγαπάμε τον ήλιο – Ας αγαπήσουμε το ίδιο και τα αντηλιακά!












Στην χώρα του ήλιου, όλοι σκεφτόμαστε πότε θα έρθει η μέρα που θα είμαστε ελεύθεροι να τον απολαμβάνουμε για ώρες στην παραλία. Καλό είναι αυτό να συνδυάζεται πάντα μόνο με χαρά και όχι με κάτι δυσάρεστο.




Τι εννοούμε με αυτό; Ότι ο ήλιος είναι σίγουρα φίλος μας και ενισχύει τα συναισθήματα ευεξίας, όμως, για να μην γίνει εχθρός μας – όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό –, πρέπει να προσέχουμε.
Ας μάθουμε όλα όσα μας είναι απαραίτητα σε σχέση με την αντηλιακή προστασία, απαντώντας στις ερωτήσεις που κάνει ο κόσμος στους φαρμακοποιούς –άρα, λύνοντας πραγματικές απορίες!

Τα αντηλιακά προκαλούν έλλειψη βιταμίνης D;

Τον τελευταίο καιρό γίνονται πολλές συζητήσεις γύρω από την έλλειψη βιταμίνης D στους Έλληνες. Η βιταμίνη D παράγεται όταν μας βλέπει ο ήλιος. Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που ευθύνεται για την έλλειψη της  προκύπτει από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, όπου περνάμε πολλές ώρες σε κλειστούς χώρους και τα παιδιά δεν παίζουν σε παιδικές χαρές και κατά συνέπεια μειώνεται η ώρα που μας βλέπει ο ήλιος. Θα ήταν άδικο να κατηγορήσουμε τα αντηλιακά για την έλλειψη βιταμίνης D. Τις καλοκαιρινές μέρες, όταν επιλέγουμε να εκτεθούμε στον ήλιο, που συνήθως γίνεται τις επικίνδυνες ώρες (11:00-16:00) είναι απαραίτητο να φοράμε αντηλιακό και να μην ξεχνάμε την επικινδυνότητα που κρύβει ο ήλιος. ‘Όσον αφορά την βιταμίνη D, η αλλαγή του τρόπου ζωής επιβάλλεται.

 Έχει σημασία ο υψηλός δείκτης προστασίας;

Ο παράγοντας αντηλιακή προστασία ή SPF (Sun Protection Factor), όπως είναι η διεθνής ονομασία, δηλώνει το βαθμό προστασίας που παρέχει το αντηλιακό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όσο πιο υψηλός είναι ο δείκτης προστασία τόσο περισσότερο μπορεί να εκτεθεί κάποιος στον ήλιο πριν πάθει έγκαυμα. Για παράδειγμα, εάν κάποιος αρχίζει να κοκκινίζει στα 3 λεπτά, ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF50 υπόσχεται 3*50= 150 λεπτά προστασίας στο να παραμείνει στον ήλιο πριν πάθει έγκαυμα.  Ο δείκτης είναι σημαντικός αλλά ακόμη πιο σημαντική είναι η σωστή χρήση του αντηλιακού.

Ποια είναι η σωστή χρήση του αντηλιακού;

Επαρκής ποσότητα. Ποσότητα για να καλύψετε τις εκτεθειμένες περιοχές του σώματος, ίση με ένα βερίκοκο και ένα μεγάλο κεράσι για το πρόσωπο. Ένα αντηλιακό προσώπου 50ml καθημερινής, σωστής χρήσης θα πρέπει να διαρκεί μάξιμουμ 15 ημέρες!
Επανάληψη. Για ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF50,  μια καλή πρόταση είναι να ανανεώνεται το αντηλιακό στις εκτιθέμενες περιοχές κάθε δύο ώρες. Σε περίπτωση που κολυμπήσετε και σκουπιστείτε με πετσέτα, η επάλειψη θα πρέπει να επαναληφθεί πιο σύντομα.
Επικίνδυνες ώρες. Τα αντηλιακά είναι εκεί για να μας προστατεύουν αλλά δεν είναι πανάκεια. Για το δικό μας καλό, μειώνουμε όσο μπορούμε την έκθεση “όταν ο ήλιος καίει”.
Πότε λήγει ένα αντηλιακό; Εάν δεν ανοιχτεί, είναι κατάλληλο για χρήση τον επόμενο χρόνο;
Τα αντηλιακά έχουν ημερομηνία λήξης πάνω στη συσκευασία τους και πρέπει να την κοιτάμε. Η ημερομηνία αυτή ισχύει όσο το αντηλιακό είναι κλειστό.  Όταν ανοιχθεί, αναζητήστε το αντίστοιχο σηματάκι.
12m


Το χρονικό διάστημα το οποίο αναγράφεται δίπλα από το σηματάκι ορίζει σε πόσο καιρό, μετά το άνοιγμα, λήγει το αντηλιακό.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω για το παιδί μου το ίδιο αντηλιακό που χρησιμοποιώ εγώ;

Καλύτερα όχι και αυτό γιατί στα βρέφη μέχρι 3 ετών είναι καλό να χρησιμοποιούμε αντηλιακά μόνο με φυσικά φίλτρα. Τα αντηλιακά των ενηλίκων, συνήθως, περιέχουν και χημικά φίλτρα, κάτι που αποφεύγουμε για τις ευαίσθητες επιδερμίδες των μικρών παιδιών.

Εάν δεν βάλω αντηλιακό θα μαυρίσω καλύτερα;

Όταν δεν φοράμε αντηλιακό το δέρμα μας καίγεται, η επιδερμίδα μας ξεφλουδίζει και βάζουμε την υγεία μας σε κίνδυνο. Για σωστό μαύρισμα πρέπει το δέρμα να παραμένει ενυδατωμένο και να προστατεύεται από το κάψιμο. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε χρησιμοποιώντας ειδικά προϊόντα για έντονο μαύρισμα καθώς και προϊόντα after sun.

Με τις πανάδες, τώρα το καλοκαίρι, τι κάνω;

Οι πανάδες δημιουργούνται από την επίδραση του ήλιου και της ηλιακής ακτινοβολίας. Η μελανίνη ευθύνεται για το ωραίο μαύρισμα κατά τη διάρκεια των διακοπών. Όμως, είναι υπεύθυνη και για τη δημιουργία κηλίδων και φακίδων που δημιουργούνται στο δέρμα μας, σημάδια και δυσχρωμίες που παρατηρούνται στο πρόσωπο. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας έχουν δημιουργηθεί εξειδικευμένα αντηλιακά για τις πανάδες καθώς και αντηλιακά στικ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τοπικά. Μεγάλο κίνδυνο για εμφάνιση πανάδων έχουν οι γυναίκες στην διάρκεια της εγκυμοσύνης.




Φάρμακα και ήλιος

Κάποια φάρμακα αλληλεπιδρούν με τον ήλιο και αν κάποιος τα χρησιμοποιεί, καλό θα ήταν να συμβουλευτεί τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό του για το πώς μπορεί να προστατευτεί. Τα συνηθέστερα είναι:
Αντισυλληπτικά.
Κορτιζονούχες κρέμες.
Τετρακυκλίνες (είδος αντιβιοτικών).
ΜΣΑΦ (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη π.χ. ιμπουπροφαίνη).
Αμιοδαρόνη (φάρμακο για την καρδιά).
Άλλα φάρμακα (διλτιαζέμη, καπτοπρίλη, εναλαπρίλη, κινιδίνη).


Bonus info: Σύντομα Tips

#1 Επειδή τα μαλλιά ταλαιπωρούνται ιδιαίτερα από τον ήλιο, τα φροντίζουμε με αντηλιακά μαλλιών και προϊόντα ενυδάτωσης για μετά τον ήλιο.
#2 Μετά από laser, αποτρίχωση και άλλες δερματολογικές επεμβάσεις στις ευαίσθητες περιοχές χρησιμοποιούμε πάντα αντηλιακό ή κατάλληλα αντηλιακά στικ.
#3 Το νερό της θάλασσας, αν και μας δροσίζει, λειτουργεί επιταχυντικά για τον ήλιο. Δηλαδή,  μέσα στο νερό είναι πιο εύκολο να πάθουμε έγκαυμα!
#4 Τα ρούχα με σκούρα χρώματα απορροφούν περισσότερο ήλιο από ότι τα ανοιχτόχρωμα.
#5 Αποφεύγουμε να πηγαίνουμε για μπάνιο, κυρίως εάν έχουμε παιδιά, τις ώρες μεταξύ 11-4. Αν τελικά πάμε, χρησιμοποιούμε υψηλό δείκτη προστασίας με SPF50 και ανανεώνουμε συχνά, φορώντας στα παιδιά καπέλο και ρούχα με αντηλιακή προστασία.
#6 Η χρήση after sun προϊόντων ενυδατώνει το δέρμα και ενισχύει το μαύρισμα.
#7 Τα αντηλιακά για παιδιά, συνήθως, αφήνουν άσπρα σημάδια. Ένας λόγος που συμβαίνει αυτό είναι για να μπορεί ο γονιός να δει αμέσως ποια περιοχή έχει μείνει ακάλυπτη κατά την επάλειψη του αντηλιακού.
#8 Στατιστικά, στο φαρμακείο βλέπουμε το ενδιαφέρον να στρέφεται περισσότερο στα αντηλιακά προσώπου και όχι στα αντηλιακά σώματος. Το δέρμα του προσώπου είναι σίγουρα περισσότερο ευαίσθητο από του σώματος αλλά ας μην ξεχνάμε πόσο μεγάλη έκταση καταλαμβάνει το δέρμα στο σώμα μας. Δώστε του την ίδια σημασία.
#9 Μην ξεχνάτε να βάζετε αντηλιακό στα αυτιά!
#10 Για τους άνδρες που παραπονιούνται σχετικά με την τριχοφυΐα και τα αντηλιακά, πως αφήνουν άσπρα σημάδια και γυαλίζουν υπενθυμίζουμε πως έχουμε επιλογές για oil-free, λεπτόρρευστα gel, spray και λοσιόν ώστε να καλύψουμε κάθε ανάγκη.



 Θα βρείτε περισσότερα προϊόντα περιποίησης στη Strawberrynet!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου