Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Ομορφιά... από ζάχαρη












Από τη γλυκιά και ακαταμάχητη απόλαυση της γλυκιάς ζάχαρης... στα ευεργετικά της αποτελέσματα στην επιδερμίδα μας τόσο στο σώμα όσο και στο πρόσωπο. Η γλυκιά αμαρτία της μπορεί να είναι «κολάσιμη» για τη σιλουέτα μας, όμως παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην άψογη εμφάνιση και στη διατήρηση της ομορφιάς του δέρματός μας! 



 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι μας, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, καταναλώνουμε ζάχαρη. Αποτελεί μέρος της καθημερινής μας και άλλωστε, τι θα ήταν η ζωή μας χωρίς τη γλυκιά γεύση της; Ένας αληθινός εφιάλτης που  παρά τις δίαιτες, τις απαγορεύσεις και τις... ενοχές, στις οποίες υποβάλλουμε τον εαυτό μας δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε τη ζωή μας χωρίς αυτή την απόλαυση.

Ζαχαρένιες ιστορίες 

 
Η ζάχαρη έχει ορκισμένους εχθρούς που της προσάπτουν σοβαρές ασθένειες και θερμούς υποστηρικτές που την θεωρούν απαραίτητη και σε λογικές ποσότητες εντελώς άκακη. Στα μέσα του 20ού  αιώνα αναφέρονταν σε αυτήν ως «λευκή και θανατηφόρα». Σήμερα, πάντως, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός επιστημονικών ερευνών που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση της ζάχαρης από μόνη της δεν προκαλεί παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις ή καρκίνο. Το μόνο που σίγουρα προκαλεί είναι τερηδόνα.
Το όνομά της προέρχεται από την ινδική λέξη «sarkara» που σημαίνει πυριτόλιθος, λόγω των μικρών λευκών κρυστάλλων της. Οι πρώτες μέθοδοι επεξεργασίας της ζάχαρης ανάγονται στον 4ο αιώνα μ.Χ. και εφαρμόστηκαν στην Ινδία. Τον 11ο  αιώνα που τη γνώρισε η Ευρώπη μέσω των Σταυροφόρων, αλλά και των Αράβων εμπόρων, οι οποίοι τη μετέφεραν από τη Μέση Ανατολή, η ζάχαρη θεωρείτο είδος πολυτελείας και την έβρισκες μόνο στα σπίτια των πλούσιων και των αριστοκρατών. Ήταν τόσο ακριβή όσο και το πιπέρι και τα μπαχαρικά...

Τι είναι η ζάχαρη; 

 
Η ζάχαρη είναι υδατάνθρακας. Είναι φυσικό προϊόν, το οποίο βρίσκεται σε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά. Είναι το κύριο προϊόν της φωτοσύνθεσης- της διαδικασίας που χρησιμοποιούν τα φυτά για να μετατρέψουν την ηλιακή ενέργεια σε τροφή με τη μορφή φρουκτόζης και γλυκόζης. Η γλυκόζη και η φρουκτόζη συνδυάζονται μέσα στα φυτά και σχηματίζουν τη σακχαρόζη, κοινώς τη ζάχαρη. Τη μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης την εξάγουμε από δύο φυτά: το ζαχαροκάλαμο και το ζαχαρότευτλο.

Οι περισσότεροι διατροφολόγοι σήμερα συμφωνούν ότι αν χρησιμοποιείται μετρημένα έχει πολύ λίγους κινδύνους για την υγεία μας. Άλλωστε, η γλυκόζη, στην οποία μετατρέπεται η ζάχαρη στο σώμα μας, αποτελεί το σημαντικότερο «καύσιμο» του οργανισμού μας, το οποίο χρειάζονται τα κύτταρα και ο εγκεφαλικός ιστός για να λειτουργούν σωστά. Έχει μετρηθεί ότι ο εγκέφαλος χρειάζεται περίπου 130 γρ. γλυκόζης καθημερινά, ενώ και οι μύες μας δεν πρόκειται να... κουνηθούν χωρίς αυτή την ουσία.

Ζάχαρη για την επιδερμίδα!


 
Αλλά και για την επιδερμίδα μας τα συστατικά της ζάχαρης είναι άκρως απαραίτητα. Όσο περισσότερη ενέργεια έχουν τα κύτταρα τόσο καλύτερα λειτουργούν και τόσο πιο γρήγορα αποβάλλουν τις άχρηστες ουσίες, ενώ έτσι «γεμίζουν» και οι ρυτίδες.
Έτσι η βιομηχανία καλλυντικών μέσω των ερευνών και των μελετών από επιστημονικές ομάδες κατάληξε ότι η ζάχαρη (ή η σακχαρόζη) είναι πολύτιμη σε διάφορα προϊόντα για το δέρμα..
•    Πλησιάζει εντυπωσιακά τη λειτουργία του φυσιολογικού συστήματος υδατανθράκων της επιδερμίδας, αφού «μιμείται» τη σύσταση και τη λειτουργία του δέρματός μας.
•    Έχει αποδειχτεί ότι τα «γλυκά» μόρια παίζουν ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης των δύο βασικών παραμέτρων για νεανικό και υγιές δέρμα.
•    Eίναι ένα από τα ελάχιστα ενυδατικά συστήματα που έχουν πολύ καλή δράση όταν οι συνηθισμένοι ενυδατικοί παράγοντες αδρανούν, δηλαδή σε αντίξοες συνθήκες χαμηλής υγρασίας περιβάλλοντος (20-50%). Tέτοιες συνθήκες δεν είναι σπάνιες. Αντίθετα, απαντώνται σε όλους τους κλειστούς, κλιματιζόμενους χώρους, στα αεροπλάνα και στα αεροδρόμια και φυσικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού
•    Διατηρεί την υγρασία στα κύτταρα, με αποτέλεσμα να είναι καλύτερα και αποτελεσματικότερα ενυδατωμένη η επιδερμίδα μας.
•    Χρησιμοποιείται σε προϊόντα απολέπισης, αφού οι λευκοί της κρύσταλλοι απομακρύνουν αποτελεσματικά τα νεκρά κύτταρα αφήνοντας την επιδερμίδα απαλή σαν μετάξι και λαμπερή.
•    Ένα παράγωγο της ζάχαρης, η διυδραξιακετόνη, συνδυασμένη με αμινοξέα απαλύνει σε προϊόντα λεύκανσης τις κηλίδες από το δέρμα και χαρίζει καλύτερο χρώμα αλλά και τόνωση.
•    Για απαλά χέρια, πάρτε μικρή ποσότητα ζάχαρης στις χούφτες σας, ρίξτε λίγο χλιαρό νερό και τρίψτε τα χέρια σας μεταξύ τους. Ξεπλύντε και απλώστε μια ενυδατική κρέμα. Tα χέρια σας θα γίνουν ιδιαίτερα βελούδινα! 




Θα βρείτε περισσότερα προϊόντα περιποίησης δέρματος και καλλυντικά στη Strawberrynet!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου